Contribution

Το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων: σύμφωνα με τον δήμαρχο της Σμύρνης, είναι μόνο θετικό

Μέσα σε μια ατμόσφαιρα διεθνούς αβεβαιότητας και ανησυχίας, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται και αυτές σε κατάσταση κρίσης. Τα μικρά βήματα προς βελτίωση και καλυτέρευση της τρέχουσας κατάστασης συναντούν εμπόδια τα οποία αποτρέπουν οποιαδήποτε θετική εξέλιξη. Ωστόσο, ακόμα και αν αυτή είναι η περιρρέουσα ατμόσφαιρα, υπάρχουν μικρές λάμψεις φωτός που δημιουργούν ελπίδες για μελλοντική βελτίωση. Μία από αυτές είναι ο Δήμαρχος της Σμύρνης, κος. Tunç Soyer, ο οποίος μίλησε στο MoneyReview για τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, για την διεθνή αβεβαιότητα και τις ενέργειες που μπορούν να πραγματοποιήσουν οι νέοι.

Διαβάστε το άρθρο στο Money Review της Καθημερινής…

φωτ.: MR

Μήπως ήρθε η ώρα να αναθεωρήσουμε την διαχείριση κλιματικών κρίσεων;

Για ένα ακόμα καλοκαίρι, η Ελλάδα βρίσκεται σε έναν πύρινο κλοιό. Η περίοδος των πυρκαγιών ξεκίνησε με δυναμισμό, αφανίζοντας ακόμα περισσότερες εκτάσεις πράσινου και προκαλώντας ακόμα περισσότερες καταστροφές στο ήδη αδύναμο φυσικό περιβάλλον. Η διαχείριση φυσικών και κλιματικών καταστροφών αποτελεί πλέον ένα κεντρικό ζήτημα, το οποίο οφείλει να αναθεωρηθεί. 

Διαβάστε το άρθρο στο Money Review της Καθημερινής…

φωτ.: Shutterstock

Αναθεωρώντας την σημασία της Ανατολικής Μεσογείου

Τι σημαίνει στρατηγική συνεργασία; Ποιες είναι οι αξίες που χαρακτηρίζουν τους ευρωπαϊκούς θεσμούς; Μήπως τελικά δεν έχουμε αντιληφθεί την εξαιρετική σημασία της γεωγραφικής μας θέσης; Ερωτήματα σαν και αυτά παραμένουν αναπάντητα, όσο και αν πολιτικοί επιστήμονες και αναλυτές προσπαθούν να τα προσεγγίσουν και να τα υποστηρίξουν με διάφορες θεωρίες από διαφορετικού τομείς. Αν και βρισκόμαστε στην καρδιά της, ακόμα δεν έχουμε καταλάβει τι σημαίνει να ζει κανείς στην ανατολική Μεσόγειο. Η 2η καλοκαιρινή ακαδημία του ΕΛΙΑΜΕΠ προσπάθησε να επιλύσει αυτό το μυστήριο.

Διαβάστε το άρθρο στο Money Review της Καθημερινής…

φωτ.: Shutterstock

Πώς ρωσικά περιουσιακά στοιχεία θα ανοικοδομήσουν την Ουκρανία

Αν και περισσότερες από 100 ημέρες έχουν περάσει από την έναρξη του πολέμου, η επίλυση της κρίσης βρίσκεται ακόμα μίλια μακριά από την πραγματικότητα. Έπειτα από διαπραγματεύσεις και συναντήσεις, οι δύο πλευρές αδυνατούν να συναποφασίσουν σε μια διπλωματική και αποδεκτή λύση. Ωστόσο, η κατάσχεση Ρωσικών περιουσιακών στοιχείων ενδέχεται να επιταχύνει αυτή την διαδικασία. 

Διαβάστε το άρθρο στο Money Review της Καθημερινής…

φωτ.: Reuters

H ναυτιλία ως παράγοντας σταθερότητας στην οικονομία

Επί δεκαετίες, ο τομέας της ναυτιλίας αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας. Ακόμα και αν έχει βιώσει τόσο θετικές όσο και αρνητικές εξελίξεις, η σταθερότητά του είναι ακλόνητη.  Πολλοί τον παρουσιάζουν ως ένα τομέα – όαση, μεταξύ ερήμων, έντονων φυσικών φαινομένων και θεόσταλτων οικονομικών «δώρων». Παρά τις απαιτήσεις της αγοράς, της ανταγωνιστικότητας του χώρου και της αστάθειας των κερδών, η ναυτιλία παραμένει ο τομέας στο οποίο στρέφονται πολλοί Έλληνες και μη ανά τις δεκαετίες. Ποια είναι τα στοιχεία που δημιουργούν αυτό το κλίμα γύρω από την ναυτιλία;

Διαβάστε το άρθρο στο Money Review της Καθημερινής…

φωτ.: Shutterstock

Βιωσιμότητα: Tο κλειδί διαχείρισης κλιματικών κρίσεων

Η κλιματική αλλαγή δεν αποτελεί πλέον ένα μακρινό – και απίθανο – σενάριο. Οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης γίνονται ολοένα και πιο αισθητές και η προσοχή πλέον στρέφεται στον σχεδιασμό μηχανισμών σχετικά με την αντιμετώπισή τους. Ο τομέας διαχείρισης περιβαλλοντικών, κοινωνικών και θεσμικών κρίσεων έχει μετατραπεί σε τομέα άκρως σημαντικό για τον σχεδιασμό πολιτικών αποφάσεων. Ωστόσο, το κύμα φυσικών καταστροφών το οποίο «έπνιξε» την ανατολική Μεσόγειο υπογράμμισε σημαντικές ελλείψεις και ανάγκες οι οποίες οφείλουν να αντιμετωπιστούν.

Διαβάστε το άρθρο στο Money Review της Καθημερινής…

φωτ.: INTIME

Η στρατηγική γεωπολιτική των φυσικών πόρων

Η διεθνής πολιτική σκηνή σήμερα σπανίως παρομοιάζει το παρελθόν, μιας και νέοι παράγοντες αποτελούν καθοριστικά στοιχεία. Ένας από αυτούς είναι ο αχανής τομέας της ενέργειας και των φυσικών πόρων. Καθώς οι τρέχουσες γεωπολιτικές εντάσεις εξελίσσονται σε ολοένα και περισσότερα επίπεδα, η στρατηγική σημασία της ενέργειας και των φυσικών πόρων προσελκύει όλο και πιο πολύ τους αναλυτές και τους λήπτες αποφάσεων.

Διαβάστε το άρθρο στο Money Review της Καθημερινής…

φωτ.: Reuters

Κυρώσεις: H λύση στην κρίση Ουκρανίας – Ρωσίας;

Πολιτικοί επιστήμονες έχουν χαρακτηρίσει την τωρινή κρίση με διάφορους τρόπους, αλλά σαφώς ο χαρακτηρισμός «επιθετικός πόλεμος» που χρησιμοποίησε ο  καθηγητής Kerim Kavaklı από το Πανεπιστήμιο Bocconi, κατά τη διάρκεια ομιλίας για το ουκρανικό, είναι ο πιο κατάλληλος. Καθώς η παγκόσμια γεωπολιτική σταθερότητα μεταβάλλεται, και η παρούσα κατάσταση θυμίζει σκηνές Ψυχρού Πολέμου, τα ερωτήματα τα οποία μένει να απαντηθούν είναι «γιατί τώρα;» και «μετά, τι;».

Διαβάστε το άρθρο στο Money Review της Καθημερινής…

φωτ.: Reuters

Η Ευρώπη αιχμάλωτη της ενεργειακής κρίσης

Το παρόν γεωπολιτικό τοπίο φαντάζει σαν σκηνή από ταινία, σαν να αφαιρέθηκε από τις σελίδες κάποιου λογοτεχνικού έργου. Η πολιτική ισορροπία και κυριαρχία της Δύσης κρέμονται από μια κλωστή και στην καρδιά αυτών των εντάσεων κρύβονται οικονομικοί και ενεργειακοί τακτικισμοί. 

Διαβάστε το άρθρο στο Money Review της Καθημερινής…

φωτ.: AP

Οικονομία: Τι περιμένουν οι αναλυτές της Wall Street τους επόμενους μήνες

Καθώς ήδη βρισκόμαστε στο 2022, το κύριο μήνυμα το οποίο εκφράζουν από κοινού μερικά από τα πιο σημαντικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Wall Street είναι πως τα πράγματα εξελίσσονται -για την ώρα- καλά. Ωστόσο, το ράλι από το restart των εθνικών οικονομιών ήδη αρχίζει και αποτελεί ιστορία. Οι ρυθμοί ανάπτυξης επιβραδύνουν, οι αποδόσεις υποχωρούν, τα ρίσκα αυξάνονται και οι ευκαιρίες δεν είνει εξίσου ίδιες. 

Διαβάστε το άρθρο στο Money Review της Καθημερινής…

φωτ.: AP

Δρ. Muasher στο «MR»: Η στροφή στις ΑΠΕ αλλάζει τα δεδομένα στη Μέση Ανατολή. Η θέση του πετρελαίου στις εξελίξεις, ο μεταβαλλόμενος ρόλος του Ιράν και οι ελπίδες για δημοκρατικοποίηση

Η μειούμενη εξάρτηση της Δύσης από τη Μέση Ανατολή ως παραδοσιακή πηγή πετρελαίου σημαίνει το τέλος μιας εποχής κατά την οποία οι οικονομίες του αραβικού κόσμου βασίζονταν στα κέρδη της πετρελαιοβιομηχανίας, τονίζει στο «MR» ο Δρ. Marwan Muasher, πρώην αντιπρόεδρος και υπουργός εξωτερικών της Ιορδανίας και νυν αντιπρόεδρος στο ίδρυμα Carnegie Endowment for International Peace, εκφράζοντας επιφυλάξεις για τις προοπτικές στην περιοχή.

Διαβάστε το άρθρο στο Money Review της Καθημερινής…

φωτ.: AP

What it means to be Greek

Being Greek is far from being just one thing. It means that you learn to adapt, to overcome, to fight and to survive, no matter what the context. Greece is a feeling, an emotion, a place where the sun shines, a nation where politics gets heated, a land where the economy is under pressure but managing, a place where you look up at the white and blue flag and dream. All of this seems idealistic, of course. No place is perfect, and there is no nation that doesn’t have its problems. But in 2021, being Greek means one more thing: freedom.

Please read the original article written for Kathimerini at: Link 

Source: https://unsplash.com/

Στα αχαρτογράφητα νερά των Ελληνοτουρκικών σχέσεων. Πως 33 νεαροί ηγέτες έφεραν την Ελλάδα και την Τουρκία πιο κοντά σε θέματα ασφαλείας, στρατηγικής και ελευθερίας του Τύπου.

Μια από τις πιο κεντρικές ακαδημαϊκές θεωρίες των διεθνών σχέσεων υποστηρίζει πως η συστηματική, αυξημένη και καθοδηγούμενη επαφή μεταξύ μελών τα οποία ανήκουν σε διαφορετικές ομάδες δύναται να μειώσει σημαντικά υπάρχουσες προκαταλήψεις και να βελτιώσει κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές σχέσεις. Η θεωρία αυτή αποτελεί σημαντικό θεμέλιο του διεθνούς συστήματος ασφαλείας και διεθνής συνεργασίας. Πράγματι, πάνω σε αυτή την θεωρία του Γκόρντον Άλπορτ (1954) βασίστηκε και το 8ο Συμπόσιο για νεαρούς Έλληνες και Τούρκους ηγέτες.

Διαβάστε το άρθρο στο Money Review της Καθημερινής…

Source: The Foundation for Freedom in Germany and the World

Η πράσινη μετάβαση: Στυγνή πραγματικότητα ή ιδεατό σενάριο;

Οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας πολλές φορές θεωρούνται ως οι «θεόσταλτες» λύσεις έναντι της κλιματική αλλαγής. Πολιτικοί επιστήμονες και αναλυτές έχουν προσπαθήσει επί δεκαετίες να εντάξουν στην πολιτική ρητορική τους επιχειρήματα υπέρ της χρησιμότητας αλλά και αναγκαιότητας της χρήση εναλλακτικών μορφών ενέργειας, αλλά οι προσπάθειες έχουν επιφέρει περιορισμένα αποτελέσματα. Ωστόσο, η πρόσφατη συνάντηση των κρατών μελών του ΟΗΕ στην Γλασκόβη (COP26) ίσως χάραξε μια νέα πορεία στον τομέα της διαχείρισης της κλιματικής κρίσης.

Διαβάστε το άρθρο στο Money Review της Καθημερινής…

Shutterstock

Anna Wintour: «Μετά την πανδημία, πρέπει να αναθεωρήσουμε τα πάντα»

«Αν και η αλλαγή σπανίως είναι εύκολη, οφείλουμε να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι δύσκολο, αλλά και αναγκαίο». Με αυτόν τον τρόπο ξεκίνησε την ομιλία της στο Πανεπιστήμιο Bocconi η Anna Wintour, αρχισυντάκτρια του περιοδικού Vogue και υπεύθυνη περιεχομένου του ινστιτούτου Conde Nast. 

Διαβάστε το άρθρο στο Money Review της Καθημερινής…

AP Photo

Πανεπιστήμιο Brown: Με εμβολιασμούς άνω του 80% η έξοδος από την πανδημία

Για να μπορέσουμε να ισχυριστούμε πως έχουμε πετύχει την λεγόμενη «ανοσία της αγέλης», και να θεωρούμε πως ο ιός θα πάψει να εξαπλώνεται με φυσικό τρόπο, πρέπει να επιτευχθεί ένα ποσοστό εμβολιασμού 80 – 90%. Ωστόσο, «όλα αυτά τα πολύ αποτελεσματικά εμβόλια έχουν συναντήσει εμπόδια» δηλώνει ο Δρ. Ασίς Τζα, «γκουρού» του θέματος και πρόεδρος του τμήματος Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Brown.

Διαβάστε το άρθρο στο Money Review της Καθημερινής…

Reuters

Οι δορυφόροι φωτογραφίζουν τη «φλεγόμενη» Ελλάδα: Αύξηση 719% στις καμένες εκτάσεις

Η δορυφορική απεικόνιση είναι ένα εργαλείο το οποίο έχει αρχίσει να κάνει την άνοδό του τα τελευταία χρόνια. Η χρήση διαφορετικών τύπων δορυφόρων στοχεύει στην επιτέλεση συγκεκριμένου σκοπού και στην απεικόνιση διαφορετικών συμβάντων. Το γεγονός ότι ακόμη τα εργαλεία αυτά δεν έχουν πολιτικοποιηθεί τα καθιστά αντικειμενικά μέσα αναπαράστασης της καθημερινότητας, καθώς παρουσιάζουν εικόνες που αποτελούν «τροφή για σκέψη». Η διάθεση ελεύθερων δεδομένων (open data) επίσης επιτρέπει τα όργανα αυτά να μετατραπούν σε καίρια μέσα, τα οποία συμβάλλουν σημαντικά στην λήψη αποφάσεων και οργάνωσης του κρατικού μηχανισμού.

Διαβάστε το άρθρο στο Money Review της Καθημερινής…

Intime

Ελλάδα και Μεσόγειος φλέγονται: Τι λένε τα νούμερα

Ο τελευταίος μήνας έχει αποτελέσει περίοδο δοκιμασίας, τόσο για τις χώρες όσο και για το περιβάλλον της Μεσογείου. Τα πύρινα μέτωπα τα οποία εμφανίζονται το ένα μετά το άλλο αποδεικνύουν ότι πρέπει να αποδεχθούμε την νέα καθημερινότητα, η οποία χαρακτηρίζεται από ξηρασία, έλλειψη υγρασίας και ευρύτερες φυσικές καταστροφές.

Διαβάστε το άρθρο στο Money Review της Καθημερινής…

AP Photo

Τα οικονομικά κίνητρα ως εργαλείο πολιτικής – Η περίπτωση των εμβολίων

Η ιδέα γύρω από την παροχή της προπληρωμένης κάρτας αξίας 150 ευρώ σε νέους 18 – 25 που εμβολιάστηκαν ή θα εμβολιαστούν βασίζεται στο γεγονός ότι το ελληνικό δημόσιο προσπαθεί να πείσει δύσπιστα άτομα υπέρ της κατανάλωσης ενός θεμιτού αγαθού από το οποίο επωφελούνται και τα ίδια.

Διαβάστε περισσότερα στο Money Review της Καθημερινής…

illustration: Loukia Kattis, Moneyreview.gr

Ήρθαν τα κινεζικά εμβόλια και μετά η… έξαρση κρουσμάτων

Η Μογγολία υποσχέθηκε ένα «καλοκαίρι χωρίς COVID». Το Μπαχρέιν είπε ότι θα έχουμε «επιστροφή στην κανονική ζωή». Οι Σεϋχέλλες έθεσαν ως στόχο την επανεκκίνηση της οικονομίας τους. Και οι τρείς εναπέθεσαν την πίστη τους, τουλάχιστον εν μέρει, σε εύκολα-προσβάσιμα Κινεζικά-κατασκευασμένα εμβόλια, τα οποία τους επέτρεψαν να θέσουν σε λειτουργία φιλόδοξα προγράμματα εμβολιασμού. Αντί να ελευθερωθούν τον ιό και οι τρεις βρίσκονται αντιμέτωπες με αύξηση των λοιμώξεων.

Διαβάστε περισσότερα στο Money Review της Καθημερινής…

Khasar Sandag for the New York Times

Πέρασε η «μόδα» των λαϊκιστών στην Ευρώπη

Το δεξιό κύμα λαϊκισμού που εμφανίστηκε στην ανατολική Ευρώπη, συνέπεια της αναπάντεχης εκλογής του Ντόναλντ Τράμπ το 2016, δεν έχει κοπάσει ως αποτέλεσμα της εκλογικής του ήττας τον Νοέμβριο. Αντιθέτως, έχει συναντησει ένα σημαντικό εμπόδιο: το γεγονός ότι οι εκπρόσωποί του πλέον δεν είναι πολύ δημοφιλείς.

Διαβάστε περισσότερα στο Money Review της Καθημερινής…

Ure Makovec/AFP via Getty Images

Θεατρινισμοί ή πραγματική απειλή; Πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας

Καθώς το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας γιορτάζει την επέτειο των 100 ετών ζωής εντείνονται οι συζητήσεις σχετικά με την αντιμετώπιση των επανεμφανιζόμενων απολυταρχικών αξιών στην καρδιά της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη. Για το Κομμουνιστικό Κόμμα, αυτό συνεπάγεται μια στιγμή απόλαυσης της λατρείας των μαζών και όχι την έναρξη συζήτησης για ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο.

Διαβάστε περισσότερα στο Money Review της Καθημερινής…

Reuters

Μια… ηλεκτρονική γάτα σαγηνεύει τα πλήθη στην Ιαπωνία

Η Ριγιόκο Κικούτσι επέστρεφε σπίτι της από μια κινηματογραφική αίθουσα στο Τόκιο, όταν είδε μια γάτα στο μέγεθος ενός ιστιοφόρου να εκτείνεται ψηλά πάνω από το πεζοδρόμιο, γλείφοντας ντροπαλά τα πόδια της. 

«Ο τρόπος με τον οποίο νιαούριζε ήταν πολύ χαριτωμένος!», είπε. 

Διαβάστε περισσότερα στο Money Review της Καθημερινής…

NYT

Τα μυστικά του μεγαλύτερου υπόγειου φαραγγιού της Ευρώπης

Τα σπήλαια του Σκόκγιαν στη Σλοβενία αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα και πιο μαγευτικά δίκτυα σπηλαίων ανά τον κόσμο. Μέλος των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς από το 1986, τα σπήλαια αποτελούνται από υπόγειες σπηλιές, μερικές από τις οποίες ξεπερνούν το μέγεθος των 2 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων.

Διαβάστε περισσότερα στο Money Review της Καθημερινής…

www.facebook.com/ParkSkocjanskejameSlovenija/

Γιατί δεν πέθανε η Microsoft;

Για μια δεκαετία περίπου, η Microsoft απέτυχε σε τόσο πολλές τεχνολογικές τάσεις, με αποτέλεσμα να καταστεί εταιρεία – ουραγός. Όμως, επέζησε παρά τα επικά της λάθη. Σήμερα, είναι και πάλι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες του τεχνολογικού κόσμου.

Διαβάστε περισσότερα στο Money Review της Καθημερινής…

AP
(Visited 416 times, 1 visits today)
Last modified: November 19, 2022

Comments are closed.